Het maakt weinig uit hoe oud/jong je bent, voor de een is het een paard , voor de ander een kat of een hond.

De mooiste ervaring was onze reis naar Nuweiba, El Muzzeina,in de Sinai.In 1999.Onze huwelijksreis!
Naar aanleiding van onze al niet geringe dolfijnen-tic [huis vol dolfijnen] en het lezen van het boek De Jongen en de Dolfijn.Dus zoeken naar info en ja, reis gevonden.
Sta je in Eilat, krijg je te horen dat , mochten er problemen zijn, we maar naar Eilat moesten komen, de ‘reisleiding’kwam NIET naar de Sinai.
Nou dat hebben we geweten; de hoteleigenaar Egyptisch, de eigenaar van de duikschool Israeliet. Na een week werd de duikersbus door bewapende bewakers bij vertrek en terugkomst gecontroleerd; voel je niet echt kosher…
Moesten we dus met hoofdkantoor in NL bellen, die na paar dagen een ander hotel regelden…in DAHAB, 70 km van onze vrienden en de dolfijn Oline vandaan… Veel keus hadden we niet, aangezien mijn partner en de duikgroep wel alle duikplekken als de Blue Hole wilde bezoeken.

Na aankomst bij El Muzzeina was ons eerste bezoek uiteraard het Bedoeienendorp waar Oline met haar doofstomme vriend speelde.Het was net thuis komen; met mijn boekje Arabisch op Reis en handen en voeten, hadden we dolle pret met de dorpsbewoners, en zeker met Abd’Állah en de kinderen.
De eerste kennismaking met Oline, samen met AbdÁllah was best wel emotioneel; je hebt er zo naar uit gekeken, en daar zwem je dan. Oline voelde blijkbaar dat wij door AbdAllah werden geaccepteerd, en na 2 bezoekjes konden we zelf,samen met de kinderen uit het dorp of met AbdAllah,met Oline spelen.
Een geweldige ervaring,die je nooit meer vergeet!! Na de eerste dag werd ons al te kennen gegeven; kom nou ‘s morgens, of na 4 uur, dan zijn die toeristen weg! We hebben zelf meegemaakt dat die als idioten achter Olin aangingen om haar aan te raken.
Dat lukte natuurlijk niet, een dolfijn is met een staartzwiep pleite.En blijft dan op afstand, tenzij AbdAllah of de kinderen erbij waren, maar dan bleef ze uit de buurt van de toeristen.Als mijn partner ging duiken, ging ik vaak alleen met AbdAllah met Oline spelen.
Toen we moesten verhuizen naar Dahab zijn we nog 2x terug geweest, het afscheid was heel moeilijk,alsof we het voorgevoel hadden dat het de laatste keer was.
Ik bleef de berichten op internet volgen, en het bleek dat een wazige Begische onderneming in het dorp een soort meditatiecentrum annex jeugdvakantiecentrum opende, en de laaste berichten gaven aan dat eind 2011 het dorp is overvallen door een vijandige Bedoeienestam, die de buitenlanders heeft beroofd en verjaagd. In 2004 zijn de lijken van Oline en haar zoon verderop op het strand aangespoeld, waren door harpoenen gedood.Wat ook het einde van de toeristenbezoeken betekende…Dus waren ze afhankelijk van de toeristen die bij de Belgen logeerden.Eind 2011was het dus helemaal einde verhaal, toen de Belgen waren verdreven, en door de strijd tussen diverse Bedouienenstammen, en de strijd tussen Israel en Egypte, de toeristen uit Israel wegbleven.Taba heeft een groot deel van het toerisme overgenomen, ligt vlak over de Egyptische grens.En Sharm El Sheikh.Nuweiba is nu blijkbaar nog maar een schim van de vroegere drukke gezellige toeristenplaats,Dahab heeft ook een klap gekregen.

Qua duiken is de Golf van Acaba veel mooier dan bijvoorbeeld beneden Hurghada in Egypte.In de Golf heb je de Blue Hole, Ras Mohammed ,Ras abou Galloum [8km boven de Blue Hole] ,Ras Memalah etc.

Door de contacten die ik nog steeds heb in de Sinai, en omdat ik ook projecten daar steun, zoals een biologische  groenten- en fruittuin,kunnen we onze vrienden op een bescheiden manier steunen.Op Facebook hebben oa Nederlanders als Marja een  site, en diverse andere Europeanen, die de Bedoeinen helpen. Kijk eens op;

https://www.facebook.com/Marja55  , https://www.facebook.com/pages/Organic-Farm-Wadi-Marawan-Dahab/340287492774058  , https://www.facebook.com/bestfriendssafari

 

 

Advertisements

0 Comments Post your own or leave a trackback: Trackback URL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: